Hvad Pressen har skrevet om "Livets døre"
Fag og Arbejde - Tirsdag den 7/11-06
Fag og Arbejde - er bladet indenfor det sundhedsfaglige område - her er deres udtalelse:

"Hej Bo.
Det er B. L. (navnet er gjort anonymt), fra Fag og Arbejde.
Vi har kigget på din bog og læst i den.
Jeg må skuffe dig, at jeg tror ikke rigtig, vi kan ikke rigtig bruge dine digte.
Og synes også den er for speciel til at vi kan lave et portræt af den.
Jeg beklager men det er vurderingen.
Men Held og lykke i øvrigt."

Denne besked blev modtaget på min telefonsvarer, tirsdag den 7/11-06.

Dagbladet: Roskilde Tidende - Onsdag d. 20/9 - 2006

Nedenstående er oprindelig skrevet af: Journalist, Finn due Larsen på Roskilde dagblad.

Forsiden:
Digte fra bag døren
Med en dugfrisk digtsamling i hånden er en mangeårig drøm gået i opfyldelse for 34-årige Bo Zöllner fra Taastrup. Den hedder "Livets døre", og inspirationen har han hentet fra sit arbejde som social- og sundhedsassistent med psykisk syge og demente - mennesker, som han mener vi bør åbne døren til.
Høje-Taastrup - 2. sektion side 7

Selve artiklen:
Stop lige en halv - og åbn døren til andre
34-årig social- og sundhedsassistent er klar med sin første digtsamling. Inspirationen er især hentet fra hans arbejde med psykisk syge og demente.

Taastrup:"Her ligger jeg og sover. I en seng som ik' er min egen. Han kommer ind og vækker mig. Han hedder Torben og er fra Vejen. Nogle gange hedder han Yrsa. Andre gange Bent eller Raffe. Når jeg har været på toilettet - tænker jeg kun på kaffe."

Sådan begynder digtet "Kærlighed for smøger", og det er et af dem, man kan møde i en helt ny, dugfrisk digtsamling, "Livets døre".
  Med den udgivelse er en mangeårig drøm gået i opfyldelse for Bo Zöllner. Den 34-årige social- og sundhedsassistent med bopæl på Kingosvej har gennem en lang årrække skrevet digte til skrivebordsskuffen, og derfor er nogle af de digte, der er kommet med i bogen, da langt fra heller af nyere dato.
  - Det ældste er helt tilbage fra 1990, men jeg har altid fået at vide at jeg skrev godt. Jeg har skrevet siden jeg var 17-18 år, og så har jeg stille og roligt samlet digtene sammen. Da jeg tog social- og sundhedsuddannelsen, blev jeg af flere, der læste dem, spurgt hvorfor jeg ikke udgav dem, fotæller han.

Ikke skizofren
Som det fremgår af "Kærlighed for smøger", er det især arbejdet som social- og sundhedsassistent, der har inspireret Bo Zöllner. Her har han mødt demente ældre, psykisk syge og andre, der på en eller anden måde afviger fra det "normale"- hvad det så er.
  Det nævnte digt sluttes i øvrigt på følgende vis:

"Døren bliver åbnet, dér står han igen! Jeg knuger smøgen i mit sind. Han åbner min hånd med al sin magt. Min kærlighed for smøger har gjort mig blind".

 
- Det handler om en patient, der lider af skizofreni. For mig er det vigtigt at sige, at han er ikke skizofren eller den skizofrene. Han er Torben, der lider af skizofreni. Man siger jo heller ikke om en patient, at han er lårbens-bruddet. For mig er det vigtigt, at man åbner døren ind til mennesker i stedet for, som vi ofte gør, alt for hurtigt sætter mærkater på.

Stressede
I det hele taget mener Taastrup-digteren, at vi er blevet alt for stressede og har mindre tid til hinanden:
  - Vi kører med 180 i timen, og vi glemmer lige at sige til os selv en gang imellem: "Hov, slap lige af - stop en halv og tænk over, havd du laver".
Det gælder også mig selv smiler han.
  - Jeg vil gerne komme ind bagved og fortælle historien om de mennesker. Jeg vil have folk til at åbne døren, så man får mere viden om andre.
  Det mere og mere forjagede liv går ud over evnen til empati - at sætte os ind i hinandens følelser:
  - Hvis en ældre mand falder på gaden med sin rollator, kan man godt opleve, at folk går forbi med skyklapper på, og man kan næsten se dem tænke: "Jeg så ikke noget".

Åben dørene
At Bo Zöllner godt kunne ønske sig, at vi i stedet i højrere grad åbnede dørene til hinandens sind, beskrives blandt andet i digtet "Åben blot døren":

"Når døren åbnes og hjertet slår sit slag. Når kærligheden indtages i dit hjerte. Da ser vi på næsten og smiler igen. Døre åbnes med kærlighed og ikke smerte.
  Er døren til dig lukket - og ikke til at åbne sig. Da er du fortabt i bitterhed, Kærligheden kan da ik' live i dig.
Men åbner du døren. vil du dit indre udfolde. Kærligheden i dit hjerte. Smelter sneen i vinterens kolde.
Så åben blot døren. Vis din indre ånd. Smil til din omverden. Da vil den gi' dig en hånd."

Banker på døre
Lige nu og her handler det om at udgive en digtsamling også på andre måder om at åbne døre. At få skabt PR for samlingen, der er udgivet på et forlag, der hedder Books on Demand.
  Et stykke arbejde, der blandt andet bragte Bo Zöllner til at banke på DAGBLADETs dør, men også andre medier er han ved at opsøge i denne tid.
  - Jeg har også lavet en folder og jeg skal ud på flere social- og sundhedsskoler, biblioteker, caféer og læger.
  Han forklarer, at samlingen er udgivet på sådan en måde, at man kun kan bestille via nettet, på for eksempel www.saxo.dk og andre internet-protaler med bogsalg.
  - Der udgives kun de bøger, der bestilles. Fra slutningen af oktober kan man også bestille i en boghandel, men bogen står der ikke fysisk, man skal stadig vide at den er der og skal bestilles hjem, forklarer han.

Engelske digte
At livet kan være økonomisk trangt for en digter, er en gammel sandhed, Bo Zöllner hurtigt har måttet erfare. Han har regnet ud, at hvis bare udgifter og indtægter skal gå lige op, skal der sælges 200 digtsamlinger.
  "Livets døre" kan udover Danmark bestilles hjem i Tyskland og Schweiz.
  Dtrods de praktiske genvordigheder har giter-debutanten klart fået blod på tanden:
  - Jeg er i gang med nogle engelske digte, og det kan meget vel blive den næste udgivelse.
  Bo Zöllner bedyrer med et smil, at der næppe går lige så lang tid til næste, som der er gået siden første kradserier i 1990.


http://sosu-log... 25. oktober 2006

25.10.06

Sosu-assistent med flere talenterBo Zöllner har i flere år haft sans for at skrive lyrik, men det var først da hans lærer og medstuderende på Brøndbyskolen blev ved med at opfordre ham til det, at han efterfulgte drømmen. Det kan vi andre nu drage stor glæde af. Digtsamlingen "Livets Døre" tager udgangspunkt i jeg'et i forskellige sammenhænge og handler om alle de ting der passerer i forbifarten i vores travle hverdag. Bogen handler i høj grad oå om Bo's oplevelser som assistent både i skole og i forhold til arbejdet med demente og sindslidende. Jeg har ikke selv læst digtsamlingen, og kan derfor ikke anmelde den. Find Due Larsen fra Roskilde Dagblad skriver:
Med denne udgivelse har Bo Zöllner fået blod på tanden - lige nu arbejder han på flere nye bøger. Blandt andet en udgivelse på engelsk. Jeg ønsker herfra held og lykke med arbejdet.

Hvis du vil købe bogen kan den bestilles på
saxo
eller på hans egen hjemmeside (her kan man også finde smagsprøver på Bo's skriverier

| Svar

Nyeste kommentarer

10.02 | 03:13

HACK ATM OG BLI RIG I DAG

Du kan hacke og bryde ind i en banks sikkerhedsautomat uden at bære

våben eller ethvert våben. Hvordan er det muligt? Først og fremmest skal vi lære

om manuel hacking af pengeautomater og bankregnskaber, hvordan pengeautomaten

08.09 | 11:40

I stedet for at få et lån, jeg har fået noget nyt

Få $ 5.500 USD hver dag, i 2 år!

Se, hvordan det virker, Ved du, at du kan hacke ind i enhver pengeautomat med en hacket Atm-kort? Tænk på, før du bruger, lige aftale ... Bestil et tomt Atm-kort nu og få

17.07 | 03:12

I starten kan det være svært ikke at kigge ned på tastaturet. Men når først du får det lært, sidder det hele i fingrene. Jeg kigger ikke selv på tastaturet mere

17.07 | 03:11

Selvfølgelig kan man lære det på computeren, det er vel også der du har dit tastatur.